Rántott parizer
Míg másoknál a rántott hús a hétvégi menü szerves része, ez nálunk szóba sem jöhet. Az én gyermekem nem eszi meg a húst, kivéve feldolgozott formában, azt se mindet. Szóval én megelégszem a rántott parizerrel, legalább olcsó...
Nagyjából fél kg-60 dkg parizerből szoktam készíteni. Van egy magyar márka, amit előnyben részesítek, az ára is elfogadható, ráadásul szója- és gluténmentes, az ízvilágával is ki vagyok békülve. Az tény, hogy nem mindegy hol veszem meg, mert árban nagy a szórás, valahol a fél kilósat kapom meg annyiért, mint máshol a kilósat (ez is egy érdekes dolog).
Volt itthon egy Rafinéria alapom, melynek fele fűszeres ropogós bunda, jelen esetben ezt vegyítettem rendes zsemlemorzsával. (A mellékelt szószalapot és elkészítettem, hogy őszinte legyek egy nyalintás is sok volt belőle, de Apa megette.)
Az elkészítése nagyon egyszerű kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
Hozzávalók:
50-60 dkg parizer
liszt
zsemlemorzsa
2 tojás
egy kevés tej
egy csipet só vagy ételízesítő (el is hagyható)
olaj a sütéshez
A parizert felszeleteljük (kb. fél ujjnyi vastagságúra vagy ahogy éppen sikerül), majd egyenként beleforgatjuk a lisztbe úgy, hogy mindenhol egyenletesen fedje.
2 tojást felütünk egy mélytányérba, ízlés szerint megsózzuk vagy ételízesítőzzük (én ez utóbbit szórtam bele) és egy kevés tejjel alaposan elkeverjük villa segítségével. (A képen a keverés folyamatban.)
A belisztezett parizereket egyenként a tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk.
Miután végeztünk, már csak a sütés marad hátra. Bő forró olajban megsütjük (lehetőleg mind a 2 oldalát, nekem itt már kezdett az olaj fogyatkozni a sütés folyamán, ahogy ez a képen is látható), de figyeljünk arra, hogy ne öntsük tele olajjal a serpenyőt teljesen, mert habozni fog!
Végül pedig papírtörlővel bélelt üvegtálba (jénaiba) szedjük, s hagyjuk lecsepegni róla az olajat.
Én ma rizzsel és "műmártással" tálaltam, de készíthetünk hozzá burgonyát számtalan variációban, párolt zöldségeket, salátákat. Adhatunk mellé savanyúságot is, kinek mi van otthon.
(Köret képet nem készítettem, mert a fényképező aksija is megadta magát, mire végeztem.)
Ha marad egy kis lisztünk, tojásunk és zsemlemorzsánk, ne dobjuk ki! Keverjük össze alaposan és süssük ki (ha túl folyós, akkor öntsünk hozzá lisztet, zs.morzsát, ha kissé sűrű, akkor öntsünk hozzá egy kis tejet! Nálunk ez az abszolút kedvenc, a maradékhoz teszünk még mindenből egy kicsit, hogy minél több legyen és mindenkinek jusson belőle. Mi egyébként panírnak hívjuk, Mamáék pl. bodaknak, de ez tájegységenként változik, sok más néven is találkozhatunk vele. Ha nagyobb mennyiségünk marad, vagy külön készítünk belőle nagyobb mennyiséget, akkor érdemes különböző fűszereket használni hozzá (pl. oregano, bazsalikom, fokhagyma), ízletes lesz a végeredmény. Z.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése