Bodzás limonádé

  Péntek este elkészítettem életem első bodzás limonádéját, konkrétan 2 litert.
Nem állt szándékomban kísérletezni, de délután kitalálta a fiam, hogy ő részt akar venni az óvodai futóversenyen. Persze csak itthon szólt, így mondtam a páromnak, hogy munkából hazafele ugorjon be az oviba, kérdezze meg, hogy mehet-e és ha igen, akkor hányra vigyem.
  Mehetett, ellenben felhívott, hogy 10 percünk van odaérni az oviba, így mindketten cipőt rántottunk (ő az egy  számmal nagyobb utcai cipőjébe bújt bele, mert az volt kéznél) és elkocogtunk az oviba. Tudnotok kell, hogy nyerni szeretett volna, csak azért akart menni, hogy Ő legyen a nyertes. Azt mondta, hogy a tornateremben lesz, így váltócipőt nem vittem (van bent vászoncipője). Már az oda úton elfáradt szegénykém (nagyon kellett sietni) és mikor odaértünk kiderült, hogy az utcán lesz a futás. Pár perc múlva kezdődött a verseny.
  A csoportjukból csak négyen indultak és az első három juthatott tovább. Szegénykém alig bírta végig kocogni a versenytávot, lemaradt a többiektől és az utolsó lett. Kicsit hibásnak érzem magam, mert fáradt volt és a cipője is hátráltatta. A verseny végén emléklapot is kaptak, plusz szendvicseztünk egyet. Haza fele pedig megengedte neki a rendőrnéni, hogy beüljön a rendőrautóba (ami a verseny  idején az út lezárást biztosította).

  Most jön a lényeg, a bodza szedés. Az út mellett egy részen van bodza, ami éppen virágzik és az Uram szedett vagy 6-7 bodzavirág fejet, hogy én ebből csináljak neki bodzaszörpöt.
Mondom neki, remélem van még pár ilyen jó ötleted, azt sem tudom hogy kell, másrészt fogalmam sincs, hogy mennyi bodza kell hozzá. Viszont pár hete olvastam egy cikket és abban volt olyan, hogy bodzás limonádé,  abba biztos elég lesz ez a pár fej. Barátunk a google, gyorsan rákerestem, végül megalkottam a saját verziómat.

Hozzávalók:
kb.5-6 bodzavirág (az egész fejet értem ezen)
8 evőkanál cukor  (vagy édesítőszer)
citromlé ízlés szerinti mennyiségben vagy frissen facsart citrom leve
2 liter víz

  Egy nagyobb lábasban  elkészítjük a limonádét a megszokott módon : cukorból, citromléből, vízből (a cukor teljes feloldódásáig keverjük a limonádét), végül bele tesszük a bodzát és lefedjük éjszakára. Másnap reggel kivesszük a lábasból a virágokat és leszűrjük a limonádét. Hűtőben több napig is eltartható (3 napot nálunk kibírt).
  Azt írják, hogy a bodza virágokat ne mossuk meg, mert akkor az értékes virágporokat lemossuk róla, de én megvallom: leöblítettem őket, mert azért némi forgalom van az út mellett, ahol szedtük. Lehetőleg olyan virágokat gyűjtsünk, melyek még nem kezdtek el hervadni.
  Aki szeretné kipróbálni ne habozzon, igazi különlegesség a megszokott üdítők világában. Zaarah

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések