Paprikás krumpli ( -s tészta)
A cím azért alakult így, mert lényegében mind a 2 ételt ugyanúgy készítem el, csak a krumplis tésztához főzök ki kocka tésztát.
Egyébként a tésztás variációra voksolok, mert az én drága gyermekem a változatosság kedvéért a burgonyát sem szereti, így neki kitalálok valami más feltétet a tészta részére attól függően, hogy mi van itthon vagy mit szeretne (tejföl, sajt, mák, kakaó stb.)
A paprikás krumpli azon ételek egyike, amiket a páromtól tanultam meg elkészíteni (mármint a gyakorlatban, elméletben azelőtt is képben voltam, de egyedül még nem főztem), szóval sok szép közös emlék jut eszembe róla abból az időből, mikor összeköltöztünk (hű, nagyon gyorsan repülnek az évek).
Hozzávalók:
kb. 1 kg burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
olaj (vagy olívaolaj)
2 mokkáskanál pirospaprika
1 teáskanál ételízesítő
fűszerek ízlés szerint: babérlevél őrölt fekete bors, fokhagyma (oregáno, bazsalikom, ha kicsit fel akarjuk dobni az ízvilágát)
nem kötelező, de én szoktam bele tenni 1/3-1/4 üveg lecsót, vagy 2,5 dl paradicsomlevet (nem ivósat!), akinek nincs sűrített paradicsom konzervet is használhat
és nálunk az elmaradhatatlan egy csomag virsli (de egy kis füstölt kolbász az nagyon feldobja)
A krumplis tésztához főzzünk ki fél kiló kocka (vagy fodros kocka) tésztát bő sós vízben.
Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával. Fakanállal összekeverjük, visszatesszük a tűzre és ráöntjük a paradicsomlevet vagy lecsót folyamatos keverés mellett.
Én ilyenkor hagyom kicsit rotyogni (persze időnként megkeverve), majd bele teszem a megmosott, felkockázott burgonyát. Fakanállal beleforgatom, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyát. Ekkor fűszerezzük: 1 teáskanál ételízesítővel, borssal, babérlevéllel és ki mivel szeretné, én teszek bele oregánót és bazsalikomot is, de ez elhagyható.
Fedő alatt puhára pároljuk a burgonyát. (Ezt villa segítségével ellenőrizhetjük.)
Ha paprikás burgonyát készítünk, akkor ilyenkor beletesszük a felkarikázott virslit, hozzákeverjük és fedő alatt 2-3 percig pároljuk. El is készültünk.(Mi bő "lével" szeretjük, de lehet sűrűbbre is készíteni, én több vizet tettem rá.)
Amennyiben krumplis tésztát főzünk, levesszük a tűzről a lábast és kézi krumplinyomóval (törővel) összetörjük a lábasban a burgonyát. Botmixerrel semmiképp ne próbálkozzunk a lábasban, mert garantáltan égési sérüléseket fogunk szerezni, ezen felül takaríthatunk is. Ha más nincs, villával törjük össze, igaz ez elfog tartani egy darabig.
Ha Ti is a virslis variációra voksoltok, akkor tekerjük le a legalacsonyabb fokozatra a gázt, és szintén törjük össze a burgonyát, majd öntsük bele a felkarikázott virslit, és fedő alatt közepes hőfokozaton pároljuk bele a virslit. Az idő közben megfőtt és leszűrt tésztához keverjük és savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat! Zaarah
Egyébként a tésztás variációra voksolok, mert az én drága gyermekem a változatosság kedvéért a burgonyát sem szereti, így neki kitalálok valami más feltétet a tészta részére attól függően, hogy mi van itthon vagy mit szeretne (tejföl, sajt, mák, kakaó stb.)
A paprikás krumpli azon ételek egyike, amiket a páromtól tanultam meg elkészíteni (mármint a gyakorlatban, elméletben azelőtt is képben voltam, de egyedül még nem főztem), szóval sok szép közös emlék jut eszembe róla abból az időből, mikor összeköltöztünk (hű, nagyon gyorsan repülnek az évek).
Hozzávalók:
kb. 1 kg burgonya
1 közepes fej vöröshagyma
olaj (vagy olívaolaj)
2 mokkáskanál pirospaprika
1 teáskanál ételízesítő
fűszerek ízlés szerint: babérlevél őrölt fekete bors, fokhagyma (oregáno, bazsalikom, ha kicsit fel akarjuk dobni az ízvilágát)
nem kötelező, de én szoktam bele tenni 1/3-1/4 üveg lecsót, vagy 2,5 dl paradicsomlevet (nem ivósat!), akinek nincs sűrített paradicsom konzervet is használhat
és nálunk az elmaradhatatlan egy csomag virsli (de egy kis füstölt kolbász az nagyon feldobja)
A krumplis tésztához főzzünk ki fél kiló kocka (vagy fodros kocka) tésztát bő sós vízben.
Elkészítés:
A hagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával. Fakanállal összekeverjük, visszatesszük a tűzre és ráöntjük a paradicsomlevet vagy lecsót folyamatos keverés mellett.
Én ilyenkor hagyom kicsit rotyogni (persze időnként megkeverve), majd bele teszem a megmosott, felkockázott burgonyát. Fakanállal beleforgatom, és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyát. Ekkor fűszerezzük: 1 teáskanál ételízesítővel, borssal, babérlevéllel és ki mivel szeretné, én teszek bele oregánót és bazsalikomot is, de ez elhagyható.
Fedő alatt puhára pároljuk a burgonyát. (Ezt villa segítségével ellenőrizhetjük.)
Ha paprikás burgonyát készítünk, akkor ilyenkor beletesszük a felkarikázott virslit, hozzákeverjük és fedő alatt 2-3 percig pároljuk. El is készültünk.(Mi bő "lével" szeretjük, de lehet sűrűbbre is készíteni, én több vizet tettem rá.)
Amennyiben krumplis tésztát főzünk, levesszük a tűzről a lábast és kézi krumplinyomóval (törővel) összetörjük a lábasban a burgonyát. Botmixerrel semmiképp ne próbálkozzunk a lábasban, mert garantáltan égési sérüléseket fogunk szerezni, ezen felül takaríthatunk is. Ha más nincs, villával törjük össze, igaz ez elfog tartani egy darabig.
Ha Ti is a virslis variációra voksoltok, akkor tekerjük le a legalacsonyabb fokozatra a gázt, és szintén törjük össze a burgonyát, majd öntsük bele a felkarikázott virslit, és fedő alatt közepes hőfokozaton pároljuk bele a virslit. Az idő közben megfőtt és leszűrt tésztához keverjük és savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat! Zaarah
Megjegyzések
Megjegyzés küldése