Fűszeres olaj

  A fűszeres olaj készítése nagyon egyszerű, és elkészítése alig pár percet vesz igénybe. Ha a boltban készen vásároljuk, akkor drága mulatság, otthon elkészítve viszont olcsóbb és ízlésünkre szabva készíthetjük el.
  Ajándéknak is kitűnő! Én egy barátnőmtől kaptam karácsonyra egy üveggel,  utána kaptam rá a  készítésére. Ha ajándékba szánjuk, akkor pár héttel előbb kezdjünk neki, hogy összeérjenek az ízek.
  Semmi másra nem lesz szükségünk csak egy tiszta üvegre (csavaros tetővel, ha díszüvegbe tesszük, akkor parafadugó a lezárásához), olajra és szárított fűszerekre. Készíthetjük napraforgó olajból, de olívaolajból is (ez mondjuk jóval drágább).
  Én most fokhagymás olajat akartam készíteni, de tettem hozzá egész fekete borsot és babérlevelet (aki szereti tehet bele csípős paprikát, egész köménymagot, bazsalikomot, rozmaringot, kakukkfüvet, ez utóbbiakat ha lehet ágacska formában adjuk hozzá, mutatós lesz).
  Egy tiszta, száraz üveg aljára rakjuk a fűszereket, a fokhagymát megpucolva (csináltam már úgy is, hogy lesóztam előtte) és öntsük fel olajjal. Zárjuk le az üveget,  tegyük sötét helyre. Egyszer egy nap keverjük át, és hagyjuk 2-3 hétig érlelődni.  Felbontás után hűtőben tároljuk! Nem szükséges átszűrni, de én felhasználás előtt magamnak szűrve szoktam eltenni.
  Ugye, hogy milyen egyszerű elkészíteni? Zaarah



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések