Csokiszalámi avagy őzgerinc sütés nélkül

  Az egyik kedvenc vendégváró receptemet szeretném megosztani veletek. Azért szeretem, mert egyszerűen elkészíthető és nem kell sütni. Eddig még bárki kóstolta mindenkinek ízlett! Kezdőknek is bátran ajánlom! Szerintem az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Hozzávalók:

- 250 g sütőmargarin
- 1 tojás
- 1 kis csomag háztartási keksz
- 15 dkg porcukor vagy kristálycukor (én ez utóbbival készítem)
- 2 csomag csokis pudingpor (vagy 1 csomag vaníliás és 2 csomag csokis, de ebben a esetben 2 evőkanál kakaóport is teszek bele)
- fél üvegcse aroma (pl. rum, mandula) vagy 1 citrom vagy kisebb narancs reszelt héja (ez utóbbi a  legegészségesebb)
- tej
- a többi összetevő már csak tőlünk függ: tehetünk bele 2 marék vágott diót, mazsolát, zselés cukorkát vagy ami éppen otthon van (én soha nem készítem ugyanúgy)

 Első lépésben a kekszet klopfolóval feldaraboljuk. A biztonság kedvéért tegyük bele még egy vastag zacskóba, különben lesz mit takarítanunk. Ezután a margarint feldaraboljuk és közepes lángon felolvasztjuk egy közepes méretű lábasban. Közben egy tojást felütünk, s miután a margarin feloldódott lehúzzuk a tűzről és belekeverjük. Ezután visszatesszük az edényünket a tűzre, hozzáadjuk a cukrot, a kekszet, a diót, az aromát, majd a 2 csomag pudingport. Keverjük folyamatosan fakanállal, végül öntsünk hozzá egy kis tejet (1-2 dl-t). Ha kicsi többet teszünk bele a kelleténél sem gond, mert be fog sűrűsödni. Elvileg nem kell forralni, de én 2 dl tej környékét öntök bele és megvárom, míg besűrűsödik. Miután elkészült egy alufóliával kibélelt őzgerinc formába szedem és belesimítom fakanál segítségével. Szilikon formába is simíthatjuk, ebben az esetben nem kell kibélelni a formát, mert ebből könnyen eltávolítható. Miután szoba hőmérsékletűre hűlt,  hűtőszekrénybe tesszük. Néhány óra elteltével az ízek összeérnek, de bátran hagyhatjuk 1 éjszakára a hűtőben.

Képekben:

Keksz összetörve:

Margarin feldarabolva, majd felolvasztva:



Tojás, cukor, keksz, dió hozzá keverése:


Puding, aroma, tej hozzáadása, majd besűrítése:


Őzgerinc formába téve:


 Szilikon formából kivéve:


Szeletelve:


    Érdemes kipróbálni! Z.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések