Gombapörkölt

  A gomba az az étel, amit gyermekként soha nem ettem meg, sőt megkóstolni sem voltam hajlandó, nehogy mérgezést kapjak. Lehet, hogy paranoiásan hangzik, de első osztályos koromban az egyik kislány családja mérgező gombát evett és mindannyian a kórházban kötöttek ki, szóval innen ered a para.
Akkoriban ugyanis a gombát nem a közértben vettük, hanem a dombok-hegyek közötti séták alkalmával szedtük apukámmal és a nagypapámmal. Egyébként nagyon jó volt, hatalmasakat sétáltunk és nagyon elfáradtunk egy-egy gombaszedés alkalmával. Aztán valahogy csak rá vett apukám, hogy ez bolti csiperke gomba, ráadásul konzerv, tuti nem esz tőle semmi bajom. Végül pedig megszerettem.
  Az élet ismétli önmagát:  a gyermek a gombáról hallani sem akar, szóval így került az utolsó képre megint a virsli. Szilárd elhatározásom volt, hogy a virsli lábasba jutása előtt lefényképezem, így nem derül ki a turpisság, de elszámítottam magam. A friss gomba pucolásával elmúlattam az időt és nem készültem el időben (ebéd után hozom el a gyerkőcöt az oviból), így riasztottam Apát (szó szerint, mert reggel jött haza a munkából, és éppen  az igazak álmát aludta), hogy felügyelje a gombapörit és szórja bele a virslit a végén.

  A gombapörköltöt szigorúan bolti, csiperke gombából főzöm.  Viszont főzöm frissből, fagyasztottból és konzervből egyaránt. Mindegyiknek kicsit más az ízvilága és az elkészítési módja. A konzerv gomba már "nem zavar sok vizet", szóval ebből a szempontból könnyű dolgunk van, szóval kiszámítható a vízmennyiség, amivel felöntjük, a fagyasztott gomba enged egy kis levet, a friss pedig jobban összeesik, így kevesebb víz kell hozzá.

Hozzávalók:
500 g friss gomba (de lehet konzerv és fagyasztott konzerv, ebből viszont használhatunk kevesebbet, mert pucolás után a friss gombánk mennyisége is megcsappan)
egy közepes fej hagyma
olaj, olívaolaj
2 mokkáskanál pirospaprika
1 teáskanál ételízesítő vagy só (ízlés szerinti mennyiséggel)
fűszerek(opcionális): őrölt fekete bors, majoranna vagy bazsalikom, fokhagyma
ha van otthon, akkor használhatunk egy kis doboz sűrített paradicsomot, pár evőkanál lecsót vagy paradicsompürét (természetesen friss zöldségek is használhatók, de akkor a gomba előtt ezeket főzzük meg a hagymás pirospaprikás alapon)

  Először a friss  gombát megpucoljuk, feldaraboljuk (az enyém már pár napja a hűtőben állt, ez  meg is látszik rajta):


  Következő lépésben a hagymát felaprítjuk, és kb. 2-3 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával (azért ne a tűzön, mert könnyen megég a paprika és akkor keserű lesz), elkeverjük, majd hozzáadjuk  a sűrített paradicsomot (nekem egy jó kis fűszeres paradicsom mártásom volt itthon, amit barátnőm készített).



  Ezután visszatesszük a tűzre, s hozzá keverjük  a gombát. Felöntjük vízzel (annyival, hogy ellepje) és fűszerezzük ízlés szerint, majd fedő alatt puhára pároljuk (kb. 15 perc).




  Következzék a mi virslis-gomba pörköltünk, amihez jelen esetben rizst készítettem (de tésztával, nokedlivel is szuper) és kínálhatjuk tejföllel is (mívesen rápottyantottam egy jó adaggal, mert nálunk Apa jó tejfölösen szereti):



  Egyébként a virslis változat sem csupán finnyásoknak való. Akkor is célszerű használni, ha kevésnek találjuk a gombát. Ilyenkor egy kicsit több vizet öntsünk a gombára és egy kis csomag karikázott virslit főzzünk bele, miután a gombánk megpárolódott. Jó étvágyat: Zaarah

Megjegyzések

  1. Elkészítettem, nagyon finom-köszönöm szépen a receptet. /fagyasztott gombából, virslivel, tésztával/

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések