Őzgerinc sütés nélkül

  Van egy jól bevált sütés nélkül elkészíthető receptem. Az ötlet onnan jött, hogy Apukámtól kaptam egy (enyhén rozsdásodó) kis méretű őzgerinc formát. Sütéshez ez vajmi kevés, ennyiért felesleges begyújtani a sütőt. Aztán eszembe jutott, hogy a nagymamám annak idején gyakran csinált benne csokis édességet, aminek talán aprított babapiskóta volt a közepe. Ezzel csak az volt a baj, hogy borzasztóan tömény volt, szerintem étcsokis tortabevonó, margarinnal alkothatta a nagy részét. Ennél valami lightosabb, ehetőbb volt a cél.
Nálam mindenesetre a TOP 10-es vendégváró édességek között szerepel ez a recept. Miért is?
1. nem kell sütni
2. előző nap el tudom készíteni, aztán mehet a hűtőbe
3. mivel a hűtőbe kell tenni, nem fogy el idő előtt
4. az agresszív hajlamok kiélhetőek a keksz klopfolásával, taposással, papuccsal, tiszta cipővel (nem tűsarkúval) való ütlegelés alkalmával
Bár a hozzávalók felsorolásánál nem írom, de jó erős zacskó szükségeltetik hozzá (nem árt több is), a zacskó megfelelő lezárásáról pedig gondoskodjunk, ha nem akarunk magunknak egy kis plusz munkát a végére.

Hozzávalók:
1 kocka margarin (25 dkg)
1 tojás
15 dkg porcukor vagy kristálycukor (én ez utóbbival szoktam készíteni, mert olcsóbb és végül az is elolvad)
25 dkg háztartási keksz (ha 20 dkg-os csomagot kapunk csak az is elég)
1 fél üvegcse rumaroma ( felnőtteknek rummal is helyettesíthető)
2 csomag főzhető csoki pudingpor ( volt már olyan,  hogy csak 1 csokis volt itthon és 1 vaníliás pudinggal helyettesítettem, ebben az esetben tehetünk hozzá több kakaóport, hogy legyen egy kis színe)
2 evőkanál kakaópor
tej (szándékosan nem írok mennyiséget, de 1 pohárral jó, ha van)

  A legjobb résszel kezdjük a napi stressz levezetéseként az "Üsd, vágd, nem apád!"- című keksz aprítással. Miután a kekszet  kivégeztük egy másfél-2 literes lábasban felolvasztjuk a margarint. Ha lehet ne a maximum fokozaton, mert akkor könnyen égési sérüléseket szerezhetünk magunknak, és pluszban állhatunk neki törölgetni a szétfröccsent margarin pacákat. Én személy szerint fel szoktam kockázni, hogy egyenletesebben olvadjon, időnként pedig keverjük meg fakanállal.
  Közben megmosok, feltörök egy tojást. Miután a  margarin felolvadt, leveszem a tűzről, és (csakis ezután!) hozzáöntöm a tojást  folyamatos keverés mellett. Legyünk alaposak, ha nem szeretnénk fehér cafrangokat enni.  A cukrot, aromát kakaóport hozzákeverjük, ezután szoktam csak visszatenni a tűzre (közepes hőfokra). A kekszet is beleborítom, majd  egy fél pohár tejet, végül  a pudingporokat. Ha túl sűrűnek találjuk, öntsünk még hozzá tejet. Elvileg nem kell forralni, de én megvallom őszintén a biztonság kedvéért, kicsit megszoktam (1-2 percig) rottyantani, viszont ilyenkor gyorsan sűrűsödik és bizony több tejet is vesz fel, valamint folyamatos keverést igényel.
Ezt követően az alufóliával vagy celofánnal bélelt őzgerinc formába öntöm a  masszát és fakanállal elsimítjuk a tetejét. Hagyjuk kihűlni, majd betesszük a hűtőbe. Másnap tálalás előtt kiborítjuk a masszát a formából és éles késsel felszeleteljük. Mindenkit megkínálunk és fogadjuk az elismerő bókokat, hogy milyen egyszerű és ötletes finomsággal készültünk.
  Elvileg számos más dolgot is tehetünk bele a keksz mellett, zselés cukrot, aprított diót, ostyát, babapiskótát, én viszont nem teszek bele mást, mert pont ez a mennyiség fér bele a mi kis ütött-kopott formánkba.

Legyen szép napotok: Zaarah

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések