Forralt bor

  Őszintén szólva ritkán iszunk alkoholt. Ha igen, akkor a  gyümölcsös söröket teszteljük. Most a melegben pár hűs korty, az lehet, hogy jól esne. (Kóstoljátok meg az almásat és a meggyeset, ezek szerintem a legízletesebbek.)
Visszatérve a borra: a rokonok, ismerősök rendszerint borral lepnek meg minket, nem is akármilyennel: szárazzal, "occsó" fajtával, vörössel. Ha már egyszer bor, akkor legyen muskotályos vagy édes, na de mindegy.
Boros ételeket nem szoktunk főzni, viszont jobb ötlet híján rákaptam a forralt bor készítésre (inni nem szoktam belőle, max. egy kortyocskát) Az én egyik drága barátnőm régebben egész finomat készített, máig nem tudom, hogy, de 1-2 kis pohárnyi már ütős volt belőle.

Hozzávalók:
1 üveg száraz vörös vagy fehérbor 
7-8 szem szegfűszeg
3-4 evőkanál cukor
pár szelet szelet citrom vagy gyümölcsös tea filter (nem ízesített fekete tea!)
2-3 szem szegfűbors
2 rúd fahéj



  A bort egy lábasba öntöm, majd közepes hőfokon a gázra teszem. Hozzáadom a fűszereket a citrom kivételével. Mielőtt felforrna lezárom,  és hozzáadom a citromszeleteket. (Ezt nem szoktam órák hosszára benne hagyni, rövid ázási idő után kicsit megnyomkodom, kiveszem belőle.)
  Forralt bort készítettem már gyümölcstea filterrel: ilyenkor 1-2 filtert teszek a fűszerek mellé (a filtereket vegyük ki belőle, miután kiáztak). Csak tiszta gyümölcsteát használjunk, ne az ízesített fekete tea alapút.
  A másik különlegesség, ha aromákat használunk hozzá, a vörösboroshoz pl. konyakmeggyet, rumaromát, karakteresebb íz lesz a végeredmény. Egy üveg borhoz egy fél üveg aromát használjunk, szintén kombinálva a fűszerekkel. Lehet próbálkozni más íz variációkkal is.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések