Gesztenyegolyónak indult, gesztenyés ostya lett belőle
Ami ciki, az ciki, azért mégis megosztom veletek. Anno tinilányként gyakran készítettem gesztenyegolyót (azt biztonságosnak vélte édes jó apukám), így több mint másfél évtized után gondoltam, hogy ez tuti nem fog ki rajtam. Nagyon régen nem csináltam, mert párom nem rajong a gesztenyéért, magamnak meg ugye minek készítsek.
Vettünk egy gesztenyemasszát a boltban, aztán később elsétáltunk az ostyalapok mellett. Még mondta is az uram, hogy vegyünk már, majd keverünk bele valami krémet. Á, mondom hagyjál már békén vele, nem veszünk oszt kész! Ezen el is vitatkoztunk vagy egy percig, végül nem vettük meg.
Délután kiengedtem a gesztenyemasszát. Odatettem a kandalló mellé, hogy gyorsabban kiolvadjon, túl jól is sikerült. Tettem hozzá kb. 5 dkg margarint (persze olvasztva, mert már megszoktam, hogy mindenhez úgy szoktam). Hozzáadtam 2 evőkanál cukrozott kakaóport, meg 4 evőkanál cukrot, és összekevertem.
A tálcára közben odakészítettem a porcukrot, hogy abba majd beleforgatom. Hááát, mondanom se kell mennyire ragadt, de azért létrehoztam belőle kis nyomi porcukros eldeformált "golyócskákat". Hú, mondom az uramnak, hát ezzel, hogy a nyavalyába fogom én megkínálni a mamáékat, ez így nem jó
-Apa öltözzél fel és irány a bolt, hozzál ostyalapot!
-Most voltunk délelőtt a boltban, mondtam, hogy vegyünk, de nem, mondtad, hogy úgy sem csinálunk belőle semmit. Nem megyek sehova, nincsen kedvem megint felöltözni.
- Naaa, kérlek! Tessék itt a pénz, vehetsz magadnak egy kólát is!
- Most már bezzeg vehetek kólát ugye?! Délelőtt még azt mondtad, hogy ne vegyünk azt se.
-Nézd már meg a gesztenyét, ez így nem jó semmire, most akkor mit csináljak vele?
Ment a huzavona, végül apa megadta magát, öltözés, indulás. Közben betettem a hűtőbe az alkotást. Mikor megérkezett az ostya, kivettem a hűtőből. Ezen az eltelt idő sem segített, szóval fogtam az egészet és visszaöntöttem a tálba, összekevertem,. Jó édes lett a porcukortól. Végül fogtam a kenős kést és az egészet betöltöttem az ostyalapok közé. Betettem a hűtőbe, pár órával később felszeleteltem. Egész jó lett, végül mindenkinek ízlett.
Később még egyszer megcsináltam, de komolyan mondom, nem lett olyan jó, mint az eredeti véletlenül elcseszett gesztenyegolyós variációm. Szóval, ha valaki az ostyás variációval próbálkozik, akkor porcukorral készítse, kicsit több margarin is mehet bele, hogy kenhetőbb legyen.
Gesztenyegolyó:
Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza (ne engedjük ki túlzottan)
5 dkg margarin (ne mikrózzuk meg)
2 evőkanál kakaópor (eredetileg nem a cukrozott fajta)
2-3 evőkanál cukor (attól függ cukros-e a gesztenyemassza, inkább tegyünk bele kevesebbet, ha nem elég édes még hozzá tudunk gyúrni 1 evőkanálnyit)
porcukor a golyók beleforgatásához
Villával összetörjük a masszát, hozzáadjuk a (kockákra vágott) margarint, a kakaóport és a cukrot. Én először villával elkeverem amennyire tudom, azután kézzel összedolgozom alaposan. Golyócskákat formázunk belőle, végül (sima vagy kakaózott) porcukorba forgatjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Ne számítsunk kiadós desszertre, de jó alternatíva a csokoládé és más nyalánkságok helyett.
A legjobb móka az egészben, hogy már egészen kicsi gyerekeket is bevonhatunk az elkészítésébe (lásd fiam alkotását utolsó képen). Nem baj, ha nem lesznek szabályosak a golyócskák, a lényeg a közreműködés és az öröm, hogy gyermekünk is kivette a részét a "munkából".
Nagyobbak gyermekek teljesen egyedül is elkészíthetik, kisebbek a golyóformázásból, illetve a cukorba forgatásból vehetik ki a részüket. Zaarah
Vettünk egy gesztenyemasszát a boltban, aztán később elsétáltunk az ostyalapok mellett. Még mondta is az uram, hogy vegyünk már, majd keverünk bele valami krémet. Á, mondom hagyjál már békén vele, nem veszünk oszt kész! Ezen el is vitatkoztunk vagy egy percig, végül nem vettük meg.
Délután kiengedtem a gesztenyemasszát. Odatettem a kandalló mellé, hogy gyorsabban kiolvadjon, túl jól is sikerült. Tettem hozzá kb. 5 dkg margarint (persze olvasztva, mert már megszoktam, hogy mindenhez úgy szoktam). Hozzáadtam 2 evőkanál cukrozott kakaóport, meg 4 evőkanál cukrot, és összekevertem.
A tálcára közben odakészítettem a porcukrot, hogy abba majd beleforgatom. Hááát, mondanom se kell mennyire ragadt, de azért létrehoztam belőle kis nyomi porcukros eldeformált "golyócskákat". Hú, mondom az uramnak, hát ezzel, hogy a nyavalyába fogom én megkínálni a mamáékat, ez így nem jó
-Apa öltözzél fel és irány a bolt, hozzál ostyalapot!
-Most voltunk délelőtt a boltban, mondtam, hogy vegyünk, de nem, mondtad, hogy úgy sem csinálunk belőle semmit. Nem megyek sehova, nincsen kedvem megint felöltözni.
- Naaa, kérlek! Tessék itt a pénz, vehetsz magadnak egy kólát is!
- Most már bezzeg vehetek kólát ugye?! Délelőtt még azt mondtad, hogy ne vegyünk azt se.
-Nézd már meg a gesztenyét, ez így nem jó semmire, most akkor mit csináljak vele?
Ment a huzavona, végül apa megadta magát, öltözés, indulás. Közben betettem a hűtőbe az alkotást. Mikor megérkezett az ostya, kivettem a hűtőből. Ezen az eltelt idő sem segített, szóval fogtam az egészet és visszaöntöttem a tálba, összekevertem,. Jó édes lett a porcukortól. Végül fogtam a kenős kést és az egészet betöltöttem az ostyalapok közé. Betettem a hűtőbe, pár órával később felszeleteltem. Egész jó lett, végül mindenkinek ízlett.
Később még egyszer megcsináltam, de komolyan mondom, nem lett olyan jó, mint az eredeti véletlenül elcseszett gesztenyegolyós variációm. Szóval, ha valaki az ostyás variációval próbálkozik, akkor porcukorral készítse, kicsit több margarin is mehet bele, hogy kenhetőbb legyen.
Gesztenyegolyó:
Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza (ne engedjük ki túlzottan)
5 dkg margarin (ne mikrózzuk meg)
2 evőkanál kakaópor (eredetileg nem a cukrozott fajta)
2-3 evőkanál cukor (attól függ cukros-e a gesztenyemassza, inkább tegyünk bele kevesebbet, ha nem elég édes még hozzá tudunk gyúrni 1 evőkanálnyit)
porcukor a golyók beleforgatásához
Villával összetörjük a masszát, hozzáadjuk a (kockákra vágott) margarint, a kakaóport és a cukrot. Én először villával elkeverem amennyire tudom, azután kézzel összedolgozom alaposan. Golyócskákat formázunk belőle, végül (sima vagy kakaózott) porcukorba forgatjuk. Tálalásig hűtőbe tesszük.
Ne számítsunk kiadós desszertre, de jó alternatíva a csokoládé és más nyalánkságok helyett.
A legjobb móka az egészben, hogy már egészen kicsi gyerekeket is bevonhatunk az elkészítésébe (lásd fiam alkotását utolsó képen). Nem baj, ha nem lesznek szabályosak a golyócskák, a lényeg a közreműködés és az öröm, hogy gyermekünk is kivette a részét a "munkából".
Nagyobbak gyermekek teljesen egyedül is elkészíthetik, kisebbek a golyóformázásból, illetve a cukorba forgatásból vehetik ki a részüket. Zaarah
Megjegyzések
Megjegyzés küldése