Mákos tészta

  A mai ebédet szimplán összecsaptam.  Kisfiam nem bánta, sőt kifejezetten várta, mert tegnap meglátta, hogy vettem darált mákot, és már este mákos tésztát evett volna....
  Másrészt kapóra jött, mert délelőtt mostam és nem találtam egy fél pár zoknit, gondoltam, hogy a mosógépben maradt, de nem láttam. Elkezdtem forgatni a dobot, hátha lepottyan, de ekkor már gyanús volt, hogy a dob alig forog.  Fiam zoknijai közül eddig is beleakadt egy-egy a gumiperem közepébe, de most az én zoknim tűnt el. Fogalmam sincs, hogy, de becsúszott a gumiperem alá és beakadt lent a fém részbe.
  Felrántottam a gumikesztyűt, késekkel, ollókkal felfegyverkezve neki estem, hogy kibányásszam. Egyik kezemmel leszorítottam a gumit a másik kezemmel pedig az eszközöket váltva bányásztam, vágtam, húztam, akasztottam, teljes erőmből téptem. Végül sikerült, megvallom őszintén kezdtem "betojni" (na ez egy főzös bejegyzésbe nagyon nem illik), hogy mi van, ha nem jön ki. Utána meg már kapkodnom kellett, így is alig volt ideje enni az Uramnak melóba menet előtt.

  Egyébként először arra gondoltam, hogy a mákos tésztáról nem készítek bejegyzést, de végül is miért ne, legfeljebb rövid leszek.

Hozzávalók:
darált mák (ha van mákdarálónk, akkor persze magunknak is le tudjuk darálni, nekem viszont nincs darálóm)
porcukor
1 csomag tészta (kinek milyen tésztája van otthon, de  tarhonyával, spagettivel pl. nem tudom elképzelni)

egy ek. olaj a főző vízbe

  Nincs más dolgunk, mint sós lobogó vízben kifőzni a tésztát (egy ek. olajjal, hogy később ne ragadjon össze), a csomagoláson található útmutató szerint, ezt követően pedig leszűrni.
  Én nem szoktam bekeverni előre a mákot a tésztával, mert úgy nagyon menza feelingje van, hanem mindenkinek külön rászórom a tészta adagjára. Porcukorral kínáljuk (ízlés szerint).

  A tésztára visszatérve, nem mindegy milyen tésztát használunk. A sima búzalisztből készült tészta tapasztalatom szerint kevésbé laktató, könnyebben szét is fő.  Ha abból főzök egy csomaggal, akkor elfogy ebédre egy fél kilós csomag hármunknak, ellenben a durum tészta esztétikusabb, laktatóbb. Igaz ennek van egy jellegzetes íze.
  Ebből viszont nem kell a legdrágábbat megvásárolni, a saját márkás termékeket is érdemes kipróbálni. A tojásos tésztákkal is érdemes kísérletezni, nem mindig a több tojással készült a jobb (legalábbis az olcsóbbak között is találhatunk egész jó minőséget).
  Az elkészítésnél mindig nézzük meg az ajánlott  főzési időt, mert abban is különböznek alapanyagtól függően. Inkább kóstoljuk meg előbb, minthogy szétfőzzük. Ne felejtsük el időnként megkeverni ( a gyengébb minőség könnyebben leragad).

  Végezetül következzék a vacsira megmaradt tészta (igen, néha eszembe juthatna a frissen elkészült ételről is képet készíteni) képe. Zaarah



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések