Popeye eledele: A spenót

    Bár kisfiam nem látta Popeye a tengerész kalandjait, mégis ez az egyetlen főzelék, amit szeret, az Uram viszont nem. Szóval, ha spenótot főzök, akkor valami mást is kell. Ez a valami más rendszerint babfőzelék szokott lenni, kizárólag konzervből, mert akkor nem kell veszettül sokáig a tűzhely mellett állnom, de ez majd egy másik recept lesz.
  A spenótról az jut eszembe mindig, hogy  Apukám valamiért ezt csak szakácskönyvből tudta megfőzni (amit egyébként más alkalommal nemigen láttam a kezében). Én ezt nem szoktam túlkomplikálni.

Hozzávalók: (mivel én csak kettőnknek készítem a fiammal, ezért a leírt adag felét főzöm meg, így is marad még belőle vacsira)
- 2 csomag fagyasztott paraj 
- olaj vagy 5 dkg vaj
-  kb. 3 evőkanál liszt
- fél liter  tej
- víz
- só vagy ételízesítő
- fűszerek: őrölt fekete bors, fokhagyma

  Első lépésben kiolvasztjuk a parajt, a levét leöntjük. Egy 2,5 liter körüli méretű lábasban rántást készítünk oly módon, hogy az olajat felhevítjük és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kimért lisztet. Ha már zsemle színű a rántás, hozzáöntjük a kiengedett spenótot, amit felöntünk a fél liter tejjel.  Alaposan elkeverjük, majd jöhet a fűszerezés: sót vagy ételízesítőt teszünk bele (én egy bébiételes kanállal teszek bele az utóbbiból), (csapott) mokkás kanálnyi őrölt fekete borsot, végül  fokhagymanyomón áttört fokhagymával ízesítjük.  Fedő alatt pár percig forraljuk, időnként alaposan megkeverve, mert hajlamos letapadni a lábas aljára. Mielőtt levesszük a fedőt vegyük alacsonyabb hőfokra a tűzhelyünket, mert fröcsköl!


 Ha főzés közben kevésnek találjuk a tejet, akkor öntsünk még hozzá, de vizet is önthetünk hozzá.



  Nemrégiben megosztottam veletek a fokhagymás olaj receptjét. Ha spenótot készítetek, akkor pont kapóra jön, ha van otthon. Ebben az esetben nem kell friss fokhagymát használni, hanem elegendő a fokhagymás olajon elkészíteni a  rántást.

  A spenótot tálalhatjuk főtt burgonyával, tojással, sült virslivel, fasírozottal és természetesen kenyérrel vagy zsemlével.  Jó étvágyat! Z.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések