Mikrós kakaós muffin és torta
A mikrós sütit nem én találtam fel. Jó pár éve bukkantam rá, és azóta számos formában megcsináltam. Most egy egyszerű alapreceptet mutatok be nektek. Előnye, hogy nem kell begyújtani a sütőt (ami ugye nem is olyan olcsó mulatság manapság) és mégis néhány perc alatt süteményt készíthetünk.
Én ez alkalommal szilikon muffin formát használtam, illetve szilikon gyümölcstorta formát. Természetesen készíthetitek bögrében, müzlis tálban, kinek mi van otthon, a lényeg, hogy semmiképpen ne öntsük tele a formát, mert feljön a süti és, ha nem hagyunk elég helyet, akkor kifolyik. Viszont, érdemes kiolajozni vagy margarinozni a kerámia bögrét vagy tálat, hogy ne ragadjon bele a süti.
A most leírt recept kb. 10-12 muffin formához elegendő:
Hozzávalók:
-2 tojás
-3 evőkanál cukrozott kakaópor
-1 mokkáskanál sütőpor
-4 evőkanál kristálycukor
-6 evőkanál olaj
-6-7 evőkanál tej
-7-8 evőkanál liszt
Én az alapreceptet készítettem el, de ízlés szerint rakhatunk bele kandírozott gyümölcsöt, magvakat, befőttet stb.
A tojásokat megmossuk és felütjük egy közepes méretű tálba.
A következő lépésben hozzáadjuk az összes többi hozzávalót: kakaóport, sütőport, cukrot, olajat, tejet és a lisztet.
Végül alaposan elkeverjük a tésztát. Én evőkanállal tettem mindezt, de kis kézi habverőt is használhatunk hozzá.
A mikró üvegtáljára tesszük a kis muffin formákat és belekanalazzuk a tésztát:
Mivel a mikró nem melegít egyenletesen, igyekezzünk úgy az üvegtálra tenni a formákat, hogy nagyjából mindenhova jusson. Én 800 W teljesítményen kb. 4 percig sütöm a muffint. Ha lejárt a 4 perc, akkor ellenőrizzük, hogy megsült-e a süteményünk, ha szükséges akkor mikrózzuk tovább.
A szilikon formát azért szeretem, mert ha kész a süti, akkor kissé elválik a falától, ahogy a képen is látszik.
Miután kissé kihűlt kiborítjuk a formából és már tálalhatjuk is.
A tortához kissé módosítottam a hozzávalók arányát a következőképpen:
-3 tojás
-másfél mokkáskanál sütőpor
-6 evőkanál kristálycukor
-4 evőkanál kakaópor
-7 evőkanál olaj
-10 evőkanál tej
-11-12 evőkanál liszt
Ugyanúgy készítjük, mint a muffint: a tojásokat felütjük és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Az üvegtálat kivesszük a mikróból és ráhelyezzük a szilikon tortaformát, ezután öntjük bele a tésztát. Így nem kell arra ügyelni, hogy ki ne folyjon a tészta a formából. Én nem kentem ki a formát, mert nem új, de ha valaki még nem használta akkor olajozza ki első használat előtt, nehogy bele ragadjon a formába a tészta.
A sütési ideje 2-3 perccel hosszabb, mint a kis muffinoké, itt is ellenőrizzük villával, hogy átsült-e a tészta.
Ha túl sokáig hagyjuk bent a mikróban a tésztát, akkor megkeményedik.
Mint a képen is látszódik nem lesz teljesen egyenletes a süteményünk, viszont nem gyümölcstortát készítek belőle, így ez nem zavaró.
Miután elkészült, kiborítjuk a formából és kihűlés után porcukorral meghintve tálaljuk. Aki szeretné készíthet rá csokoládé mázat és azt megszórhatja kókusz reszelékkel, vagy tehet rá befőttet (pl. meggyet, barackot).
A mikrohullámú sütő használatával sokan nincsenek kibékülve, egyre többet hallani a lehetséges káros mellékhatásokról. Ha mikrózunk, figyeljünk oda arra, hogy miben mikrózunk, csak olyan műanyag formát tegyünk bele, ami erre a célra ajánlott. Fémet semmi esetben ne használjunk! Zaarah
Én ez alkalommal szilikon muffin formát használtam, illetve szilikon gyümölcstorta formát. Természetesen készíthetitek bögrében, müzlis tálban, kinek mi van otthon, a lényeg, hogy semmiképpen ne öntsük tele a formát, mert feljön a süti és, ha nem hagyunk elég helyet, akkor kifolyik. Viszont, érdemes kiolajozni vagy margarinozni a kerámia bögrét vagy tálat, hogy ne ragadjon bele a süti.
A most leírt recept kb. 10-12 muffin formához elegendő:
Hozzávalók:
-2 tojás
-3 evőkanál cukrozott kakaópor
-1 mokkáskanál sütőpor
-4 evőkanál kristálycukor
-6 evőkanál olaj
-6-7 evőkanál tej
-7-8 evőkanál liszt
Én az alapreceptet készítettem el, de ízlés szerint rakhatunk bele kandírozott gyümölcsöt, magvakat, befőttet stb.
A tojásokat megmossuk és felütjük egy közepes méretű tálba.
A következő lépésben hozzáadjuk az összes többi hozzávalót: kakaóport, sütőport, cukrot, olajat, tejet és a lisztet.
Végül alaposan elkeverjük a tésztát. Én evőkanállal tettem mindezt, de kis kézi habverőt is használhatunk hozzá.
A mikró üvegtáljára tesszük a kis muffin formákat és belekanalazzuk a tésztát:
Mivel a mikró nem melegít egyenletesen, igyekezzünk úgy az üvegtálra tenni a formákat, hogy nagyjából mindenhova jusson. Én 800 W teljesítményen kb. 4 percig sütöm a muffint. Ha lejárt a 4 perc, akkor ellenőrizzük, hogy megsült-e a süteményünk, ha szükséges akkor mikrózzuk tovább.
A szilikon formát azért szeretem, mert ha kész a süti, akkor kissé elválik a falától, ahogy a képen is látszik.
Miután kissé kihűlt kiborítjuk a formából és már tálalhatjuk is.
A tortához kissé módosítottam a hozzávalók arányát a következőképpen:
-3 tojás
-másfél mokkáskanál sütőpor
-6 evőkanál kristálycukor
-4 evőkanál kakaópor
-7 evőkanál olaj
-10 evőkanál tej
-11-12 evőkanál liszt
Ugyanúgy készítjük, mint a muffint: a tojásokat felütjük és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Az üvegtálat kivesszük a mikróból és ráhelyezzük a szilikon tortaformát, ezután öntjük bele a tésztát. Így nem kell arra ügyelni, hogy ki ne folyjon a tészta a formából. Én nem kentem ki a formát, mert nem új, de ha valaki még nem használta akkor olajozza ki első használat előtt, nehogy bele ragadjon a formába a tészta.
A sütési ideje 2-3 perccel hosszabb, mint a kis muffinoké, itt is ellenőrizzük villával, hogy átsült-e a tészta.
Ha túl sokáig hagyjuk bent a mikróban a tésztát, akkor megkeményedik.
Mint a képen is látszódik nem lesz teljesen egyenletes a süteményünk, viszont nem gyümölcstortát készítek belőle, így ez nem zavaró.
Miután elkészült, kiborítjuk a formából és kihűlés után porcukorral meghintve tálaljuk. Aki szeretné készíthet rá csokoládé mázat és azt megszórhatja kókusz reszelékkel, vagy tehet rá befőttet (pl. meggyet, barackot).
A mikrohullámú sütő használatával sokan nincsenek kibékülve, egyre többet hallani a lehetséges káros mellékhatásokról. Ha mikrózunk, figyeljünk oda arra, hogy miben mikrózunk, csak olyan műanyag formát tegyünk bele, ami erre a célra ajánlott. Fémet semmi esetben ne használjunk! Zaarah
Megjegyzések
Megjegyzés küldése