Tökből pörkölt

  Mikor nagymamámnál voltunk a nyáron, kaptam 2 szép tököt tőle. Őszintén szólva  egyikünk se szereti a tökfőzeléket, így arra gondoltam, ha már cukkiniből lehet pörit készíteni, akkor tökből miért ne lehetne. Lényegében ugyanúgy készítjük el mind a kettőt. Egy közepes méretű tököt félbevágtam, megpucoltam, majd felkockáztam. A másik felét  felkockázva lefagyasztottam. Azóta azt is elkészítettem, egy kicsit más az íze friss, illetve a fagyasztott is, de mind a kettő finomra sikeredett.

Hozzávalók:

- megpucolt, felkockázott tök (én egy tele tányérnyi adagot főztem meg)
- egy közepes fej vöröshagyma
- pár evőkanál lecsó
- 2 evőkanál olaj
- pirospaprika, ételízesítő, só, ízlés szerint fűszerek
- egy kis dobozos tejföl
( Nem kötelező, de hogy tartalmasabb legyen én tettem bele egy kis csomag virslit.)

  Ahogy írtam elsőként a tököt megpucoljuk, felkockázzuk. (Le is lehet sózni, ha valaki akarja, én nem tettem.).


  Egy hagymát megpucolunk, felkockázunk, majd 2 evőkanál olajon megdínszteljünk.


 Lehúzzuk a lángról a lábast és megszórjuk egy kis kanál pirospaprikával, elkeverjük.



 Pár evőkanál lecsót adunk hozzá, rövid ideig forraljuk.


  Beleöntjük a tányér aprított tököt, elkeverjük a lecsós alappal és felengedjük vízzel. Ízlés szerint fűszerezzük. Én  sót, ételízesítőt, őrölt fekete borsot, oreganot, bazsalikomot használtam.


  Ezt követően puhára főzzük a tököt  (nem néztem az időt, de fél óráig biztos főztem, a fagyasztott egyébként hamarabb megfőtt),  Ekkor tettem bele egy csomag felkarikázott virslit, ami kb.2-3 perc alatt megfőtt és végül egy kis dobozos tejfölt kevertem hozzá, amivel néhány percig együtt forraltam.


Tálalhatjuk rizzsel, tésztával, tarhonyával, mindegyikkel nagyon finom!


  Ha valakinek van friss paradicsomja, paprikája, akkor bátran pótolja azzal a lecsót, de ha egyik sincs, anélkül is nyugodtan elkészíthető. Jó étvágyat! Z.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések