Körte-barack püré/dzsem

  A következő recept azért kedvemre való, mert nagyon egyszerű  és gyorsan elkészül.  Készíthetjük cukorral, édesítőszerrel, illetve babáknak natúran. Tartósítószer nélkül készítettem.

Hozzávalók:
-körte és őszibarack egyforma arányban (én 1-1 kiló gyümölcsöt pucoltam meg és aprítottam fel)
- víz
- mennyiségtől függően kb. 15 % cukor, édesítőszer (én tablettát tettem bele 12 szemet), de ez elhagyható

  Elsőként a gyümölcsöket megmossuk, megpucoljuk, kimagozzuk, felaprítjuk és beletesszük egy lábasba. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Lefedjük és közepes lángon kb. negyed órát főzzük, ekkor beletesszük a cukrot/édeskét. További 20 percig (de max. fél óráig) főzzük, majd botmixerrel óvatosan szétaprítjuk benne a gyümölcsöket. Ezt követően  tiszta üvegekbe töltjük és szorosan rátekerjük a kupakokat.
  Ezután száraz dunsztba tesszük vagy a főzés ideje alatt vizet forralunk: beleállítjuk az üvegeket, és így hagyjuk kihűlni őket.


  Mint a képen is látható én üres szószos üvegeket használtam,  ennél nagyobba nem érdemes tenni, mert tartósítószert nem tartalmaz. Felbontás után hűtőben tároljuk és pár napon belül fogyasszuk el. Babáknak is bátran adható, de ekkor hagyjuk el a cukrot is és, ha lehet kis bébiételes vagy ahhoz hasonló méretű üvegekbe  porciózzuk. Ez a püré garantáltan adalékmentes és jóval olcsóbb, mint a bolti változatok.


Próbáljátok ki Ti is! Z.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések