"Sonkás" tészta
Meglehetősen elhanyagoltam a főzős blogot a kreatív blogom javára, sajnos mindkettőre nem volt elegendő időm, most azonban ugorjunk fejest a közepébe: a "sonkás" tésztával. Azért tettem, zárójelbe, mert nem kötelező sonkából készíteni, ugyanúgy készíthetjük füstölt-főtt tarjából. Minden apró momentumot nem fényképeztem, de szerintem így is könnyen kivitelezhető lesz a recept.
Hozzávalók 4 főre:
- 20-25 dkg felkockázott sonka vagy füstölt-főtt tarja
- egy kis fej vöröshagyma
- 1 kis dobozos tejföl
- 1 másfél evőkanál liszt
- fűszerek
- ételízesítő
- olaj
- 1 csomag spagetti tészta
- só
Első lépésben felaprítjuk a vöröshagymát és 1-2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a sonkát és még pár percig együtt pirítjuk Gyakran keverjük, nehogy leégjen. Ezt követően fűszerezzük ízlés szerint. Én egy kis kanál ételízesítővel szórtam meg, kakukkfüvet, oregánót és bazsalikomot morzsoltam rá.
Ezután felöntjük annyi vízzel, ami kényelmesen ellepi.
Néhány percig hagyjuk forrni, addig kikeverjük a tejfölt a liszttel. Tegyünk hozzá még egy kis kanál ételízesítőt.
Felöntjük 1 merőkanál forró sonkás lével. és alaposan elkeverjük.
Az egészet hozzáöntjük folyamatos keverés mellett a sonkához.
Felforraljuk és folyamatosan keverjük, míg el nem kezd besűrűsödni. Alacsonyabb hőfokozaton tegyük mindezt, mert fröcskölni fog. Kóstoljuk meg, hogy kellően sós-e, ha szükséges tegyünk hozzá egy picit, nekem nem volt rá szükség.
Míg a sonkát elkészítjük, tegyünk oda egy nagy fazék vizet és főzzük ki sós vízben a tésztát. Tegyünk egy evőkanál olajat a vízbe, hogy a tészta ne tapadjon össze. A tésztát leszűrjük, és tálalhatunk:
Nálunk ma ez volt az ebéd, gyorsan elkészült, kiadós és finom étel a sonka, tarja maradékok okos felhasználásról nem is beszélve. Z.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése